Szélkerekek

Tudnivalók

A szélturbina a szél energiáját egy lapátszerkezet segítségével forgó mozgássá alakító és azt hasznosító szerkezet. A szélenergia megújuló energia, melyet a szélmotor (szélturbina) fog be. A szélturbina nem igényel jelentősebb karbantartást, rendkívül megbízható, és nincsenek káros hatásai a környezetre nézve, azonban elég drága a megépítése. Háromfázisú áram termelése történik, melyet kis veszteséggel szállíthatunk igen nagy távolságokra transzformátor segítségével. Ezen szerkezet elődje a szélmalom, mely a mechanikus energiát használta fel például gabona őrlésére. A szélenergiából származó áram mennyisége évszakonként változó, az átmeneti évszakok és a telek szelesebbek, mint a nyarak. Magyarország a mérsékelten szeles kategóriába sorolható, itt legjellemzőbbek a gyenge szelek, ha gazdaságos energiatermelést szeretnénk, akkor legalább 5-6 m/s szélerősség szükséges.

A kicsi, közepes vagy nagy teljesítményű “szélturbinákat”, elsősorban nagy energiaigényű családi házak és nagy fogyasztású cégek üzemeknek ajánlott. A szélturbina felhasználható továbbá energiatermelésre. A szélturbina fedezni tudja, vagy részben kiválthatják az elektromos szolgáltató felé fizetett költségeket.

 Az 5-10-20-30 kW-os szélturbinák gyártója már 30 éves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, ezek a típusok a világ minden kontinensén fellelhetőek. A szélturbina állandó mágneses generátorra szabadalmaztatott generátor, ennek köszönhető a halkabb működés.

A szélturbina megbízható teljesítményének és problémamentes működésének az alapja a kiváló minőségű alkatrészek beépítése.